Графен — надзвичайно тонкий і міцний матеріал, а так само відмінний провідник тепла і електрики, є антибактеріальним і може навіть відстежувати рак. А тепер, людина може вживати його разом з їжею. Лабораторія Університету Райса показала спосіб прикріплення графену до продуктів харчування, таких як хліб та картопля, а також матеріалів, таких як картон та тканина, де він може діяти як RFID-мітка.

У своїх дослідженнях, команда Університету Райса використовує новий вид цього матеріалу, який називають лазерним графеном (LIG). Як випливає з назви, метод його виробництва полягає у використанні лазера для нагріву поверхні матеріалу для створення лущеної, пінистої форми графену.

Тепер дослідникам вдалося застосувати цю техніку для цілого ряду матеріалів. Поряд з такими матеріалами, як картон, папір, тканина, пробка і вугілля, дослідники виявили, що цей метод може працювати з такими продуктами, як хліб, картопля і кокоси. Вочевидь ключ є органічним полімером, відомим як лігнін, що присутній в усіх цих матеріалах, а також дозволяє сушеній деревині утворювати графен.

Так у чому сенс графену в вашій їжі? На думку дослідників Університету Райса, ці графенові з'єднання є провідниками, що дозволяє RFID-міткам і датчикам безпосередньо вбудовуватися в продукти харчування, повідомляючи вам історію продукту або попереджаючи про потенційне забруднення або наявність мікроорганізмів.

«Можливо, в майбутньому на всій їжі буде крихітна RFID-мітка, яка дасть вам інформацію про те, де був цей продукт, скільки часу він зберігався, про країну і місто походження, а також про шлях, який потрібно подолати, щоб дістатися до вашого столу, — кажуть дослідники. — Все, що можна було б розмістити не на окремій етикетці, а на самій їжі».