У недавньому звіті, написаному командою дослідників, описано як RFID-технологія, в поєднанні з алгоритмами, які вони розробили, може використовуватись для відстеження температурних умов пайків і обчислення швидкості їх псування. Відповідно, можна визначити графік відвантажень пайків.

Міністерство оборони США розглядає результати п'ятирічного дослідницького проекту, реалізованого членами наукового співтовариства і RFID-промисловості. У цьому проекті вивчали відстеження продовольчих пайків для збройних сил, а також строк придатності в певних умовах транспортування й зберігання.  Метою проекту було визначити можливість відстежування і зміни строків придатності продовольчих пайків в залежності від умов зберігання за допомогою спеціальної програми і температурних RFID-датчиків. Така програма може проінструктувати персонал щодо відправлень пайків і необхідних умов їх зберігання.

Рішення є потенційно вигідним не лише для військових, але й для комерційного ринку. Система на основі RFID і програмне забезпечення допоможе відстежити товар, змінити строк зберігання продуктів за необхідності і тим самим забезпечити коректність даних про стан конкретного товару. Завдяки цьому зіпсований товар можна визначити і знищити ще до того, як він потрапить в тарілку споживача.

За даними досліджень проблема з продуктами дуже серйозна, близько 40 % в результаті виявляються зіпсованими через порушення умов при транспортуванні й зберіганні. Ця система допоможе уникнути цієї проблеми.

Команда складалася з викладачів університетів Флориди та генерального директора технологічної компанії Franwell. Дослідники використовували температурні мітки зондування, зчитувачі, програмне забезпечення для визначення строку придатності їжі в залежності від тих впливів, яких вона зазнавала.

Для дослідження взяли військові пайки, які складаються з готових продуктів (наприклад, пельмені в м'ясному соусі й свинної ковбаси у вершковому соусі), які зберігаються в вакуумній упаковці. Продукти запаковані й оброблені консервантами, такими як аскорбінова кислота (вітамін С), тому їх строк придатності складає до трьох років. Незважаючи на поширену думку серед військовослужбовців, що пайки мають строк придатності від декількох років до десятиліть, вчені довели, що вони дійсно можуть зіпсуватися. Наприклад, через міграцію води з однієї частини продукту в іншу. Також перевірялись способи продовжити строк зберігання продуктів.

Наступним етапом проекту було тестування RFID-обладнання для визначення температури і програмного забезпечення для розподілу продуктів військам. Апаратне забезпечення, що використовувалось в проекті, складалося з RFID-зчитувачів і напівпасивних температурних міток.  Наприклад, коли товар прибуває на склад, портативні або стаціонарні зчитувачі зчитують унікальний ідентифікаційний номер і дані датчиків з мітки, прикладеної до завантаженої палети. Програмне забезпечення пов'язує ідентифікаційний номер типу продукту на піддоні, а також його історію (наприклад, коли він був вперше упакований і яким температурним умовам він піддавався). Коли формується замовлення на конкретні товари, програмне забезпечення може визначити, скільки їм потрібно часу для доставки в конкретне місце і тим самим обчислити, який піддон слід завантажити.

Відповідно до звіту, опублікованого в 2012 році дослідниками, що працюють в Департаменті сільського господарства США (USDA), американці викидають їжі на суму 165 600 000 000 доларів на рік. Більшість з відходів було викинуто до вживання цих продуктів у їжу через зіпсованість. Виходячи з цього, рішення такого класу допоможе значно скоротити збитки, автоматизувати поширення свіжих товарів, або автоматично транслювати знижку на них за необхідності.